Tojásdiéta 4 hétig: fehér és sárgája jegyében

Ideális azok számára, akik hisznek az alacsony szénhidráttartalmú diéták hatékonyságában. Az amerikai táplálkozási szakértők által kidolgozott havi étrend valójában csak az időszak felében írja elő a napi tojásfogyasztást: a fennmaradó időt a fogyás eredményének megszilárdítására és a kevéssel megelégedés szokásának ellenőrzésére fordítják.

tojás diéta

A 4 hetes tojásdiéta a türelem és a szándék komoly próbája! Ebben a hónapban nagy változásokon megy át a fogyókúra anyagcseréje: a bőséges fehérjebevitel miatt a szervezetnek el kell pazarolnia zsírenergia-tartalékait, és erőfeszítéseket kell tennie a nagy mennyiségű fehérje feldolgozására, felszívására. Így a fő fogyás a diéta első két hetében következik be. Fontos azonban, hogy ne hagyja ki a havi táplálkozási terv második szakaszát, amely nem tűnik túl fontosnak, ha már jó eredményeket értek el. Ha 4 hétig helytelenül elhagyod a tojásdiétát, a súlyfelesleg gyors visszatérése szinte garantált.

Időtartam:4 hét;

Sajátosságok:szigorú, szigorúan be kell tartania az előírt menüt. A diéta első két hetében a csirke tojás a fő termék, a következő két hét az eredmények megszilárdítását célozza (a menü túlnyomórészt alacsony szénhidráttartalmú, növényi alapú, kis adag fehérjetartalommal);

Eredmény:legfeljebb mínusz 25 kg (a kezdeti súlytól függően);

Javasolt gyakoriság:évente legfeljebb egyszer;

Kiegészítő hatás:az étrend eredményeinek hosszú távú megőrzése a zsírtartalékok fogyasztása miatt;

A tojásdiéta 4 hétig nem megfelelő:szigorú vegetáriánusok, akik vese- és májbetegségben szenvednek, terhesség és szoptatás alatt, tojás- és/vagy citrusfélék allergiásak.

Mielőtt elkezdené a tojásdiétát egy hónapig, konzultáljon orvosával!

a csirke tojás előnyei

A csirke tojás 85%-ban vízből, 12%-ban fehérjékből (ovalbumin, ovotransferrin, lizozim, ovomucoid, ovomucin) áll. Csak 0, 3% zsírt és 0, 7% szénhidrátot, valamint kevés glükózt és sok vitamint és mikroelemet tartalmaz, köztük B-vitamint, kalciumot, foszfort, vasat, káliumot, magnéziumot. Vagyis „mesenyelven" szólva a tojás nem egyszerű, hanem „arany"!

Mítoszok és aggodalmak

Valószínűleg sokan hallották egy időben a különböző terapeuták és táplálkozási szakértők figyelmeztetéseit, hogy a csirketojás túlzott fogyasztása súlyos betegségek kialakulásával jár – azt mondják, hogy több mint elegendő rossz koleszterint tartalmaz, és a fehérje emésztése túl sokáig tart. Mi van akkor, kérdezed, talán még egy hónapos tojásdiétáról is beszélünk?

Valóban, körülbelül 20 évvel ezelőtt történt egy hasonló pánik. Nevezetesen: a tudósok megkongatták a vészharangot azzal, hogy a csirke tojást felvették a „károsítók listájára" - közölték, hogy folyamatos fogyasztásuk a vér koleszterinszintjének növekedését és koleszterin plakkok megjelenését okozza az artériákban.

A Harvard School of Public Health kutatói azonban (nyilván nagyon szeretik a tojásokat, és aggódnak azok méltatlanul megrongálódott hírnevük miatt) nagyszabású vizsgálatot végeztek. Ennek során kiderült, hogy a tojás rendszeres fogyasztása semmilyen módon nem befolyásolja a „rossz koleszterint" – előfordulását más tényezők szabályozzák.

A Journal of the American College of Nutrition munkatársai azt találták, hogy a tojás az egyik legegészségesebb reggeli lehetőség. Ugyanannyi elfogyasztott kalória mellett a szendvicsevők nagyobb kockázatnak vannak kitéve az elhízásra, mint a tojásevők.

A tojásokkal való foglalkozásnál azonban nem szabad megnyugodni: a forgalomba kerülő mintegy 20 ezer tojás közül egy aktív szalmonellával, akut bélfertőzést okozó baktériummal fertőződhet, különösen a gyerekekre veszélyes.

Ezért, amikor a teljes 4 hetes tojásdiétára tojást választunk, kerüljük azokat, amelyek héja sérült, csíkos vagy ürülék- vagy vérszemcsékkel „díszített". A szakértők azt tanácsolják, hogy a legtisztább tojásokat is mossa le a vásárlás és forralás után, hogy mind a sárgája, mind a fehérje teljesen aludjon (kb. 5 perc). A vásárolt tojás lejárati idejét is figyelemmel kell kísérni, és a vásárlás után a hűtőszekrényben, külön polcon, hústól és tejtől távol tárolni. A tojásokat külön deszkán kell felvágni, amelyet minden használat után javasolt forrásban lévő vízzel leöblíteni, akárcsak a tojás vágásához használt kést.

Hogyan kell helyesen „ülni a tojásokon"?

hogyan kell tojásdiétát folytatni

„Ha van nászút, miért ne tarthatnánk tojáshónapot? " – gondolták az amerikai táplálkozási szakértők, és a 7 napos tojásdiéta sikere alapján kitalálták a 4 hetes tojáshetet. A hosszabb időtartam jobb hatást jelent. Feljegyeztek olyan eseteket, amikor a „tojáson ülve" egy hónapon belül a fogyók 25 kg-ot fogytak (körülbelül 100 kg kezdeti súly mellett).

Mi a jó a tojásdiétában és miért 4 hétig? A csirketojással tiszta fehérjét kapsz felesleges zsír nélkül és kevesebb felesleges kalóriát (annak is köszönhető, hogy elvileg kevesebbet eszel – mert a tojás tökéletesen laktató).

Ezen túlmenően a diéta étkezési költségei átláthatóvá és kiszámíthatóvá válnak. És még egy érdekesség: tengerentúli kutatók azt találták, hogy ugyanazon étel rendszeres fogyasztása valóban segít a fogyásban. Ez egy meglehetősen pszichológiai pillanat: például egy táplálkozási szakértő javasolhatja, hogy minden szerdán és szombaton tojást fogyasszon vacsorára. Természetesen ez önmagában nem segít több tíz kilogramm fogyásában, de létrehoz egy bizonyos fegyelmet, amelyre a szervezet határozottan pozitívan reagál. És egy ilyen mechanizmus ismerete nyilvánvalóan nem árt azoknak, akik figyelik az alakjukat és igyekeznek kontrollálni a súlyukat.

Szereted a csirke tojást? A 4 hetes tojásdiéta jó módja annak, hogy tesztelje, mennyire erős ez az ételsóvárgás.

Egy hónapig tartó tojásdiétával azonban nem minden olyan egyszerű. A fő meglepetés az, hogy. . . nem mindig tojásos. A fő hangsúly az első két hétben van, amely alatt feltétlenül fogyasszon tojást reggelire és naponta legalább egyszer.

A harmadik héttől a fehérjekomponenst más fehérjedús élelmiszerek (hal és marha- vagy szárnyashús) váltják fel, az étlap pedig különösen gazdag lesz gyümölcsökben és zöldségekben. A rengeteg rost segíti a bélmozgást, ami különösen akkor hasznos, ha a tyúktojás székleterősítő hatással bír.

A 4 hetes tojásdiéta során fontos a megfelelő folyadékbevitel (legalább 1, 5 liter sima szénsavmentes víz naponta). Mint már tudod, a fehérje összetett anyag. Feldolgozása során emészthetetlen maradványok keletkeznek, amelyeket nagyon fontos eltávolítani a belekből. Ezért a rost és a folyadék nélkülözhetetlen szövetségesei maradnak a fehérjediéta híveinek.

Szigorúan tilos gyümölcslé és szóda fogyasztása a tojásdiétán. Megengedhet magának egy reggeli csésze kávét tej vagy cukor nélkül és gyógyteát (cukrozatlan).

A monotonitás minden szigorú étkezési terv veszélye. A 4 hetes tojásdiéta tiltja a további zsírok fogyasztását (bár nem nevezhető zsírmentesnek - maga a tojás, a hal és a hús is tartalmaz esszenciális zsírokat, telített és telítetleneket egyaránt), de lehet kísérletezni az ételek tálalásának formájával. tiszta lelkiismeret. A zöldségeket és gyümölcsöket (valamint a húst is) süthetjük olaj nélkül, párolhatjuk vagy párolhatjuk. A főtt tojást is helyettesíthetjük sütéssel, készíthetünk zsiradék nélkül rántottát, vagy buggyanthatunk belőle. A lényeg az, hogy a tojás egyenletesen süljön meg.

A 4 hetes tojásdiéta alatt nem ehet nyers tojást.

A tojásdiéta előnyei

a tojásdiéta előnyei
 • a tojás finom étel. Még ha figyelembe vesszük a zsír felhasználására vonatkozó korlátozásokat is, a tojásdiétában van hely a kulináris fantáziának;
 • a tojás gyorsan megfő, ami azt jelenti, hogy a diéta nem igényel külön időforrást. A 4 hétig tartó tojásdiéta második részében, amikor a tojás már nem a főétel, könnyen elkészíthető ételek is szerepelnek;
 • a tojásdiéta, mint minden más fehérjediéta, jól illeszkedik a fitneszben részt vevők számára;
 • a tojásfehérje és a tojásban található nyomelemek pozitív hatással vannak a bőrre, a hajra és a körmökre;
 • a tojás hosszú ideig jóllakott – még kis adagokkal is, a 4 hétig tartó tojásdiéta képes csillapítani az éhségérzetet.
a tojásdiéta hátrányai

A tojásdiéta hátrányai és kockázatai 4 hétig

 • Viszonylagos változatossága ellenére a tojásdiéta továbbra is divatdiéta marad, amely bizonyos típusú makrotápanyagok szinte teljes elutasításával jár (a négyhetes tojásdiétában a zsír és a gyors szénhidrátok ilyen „alapértelmezett számokká" válnak) – vagyis egészséges. és kiegyensúlyozottan lehetetlen egy ilyen táplálkozási tervet eredeti formájában nevezni;
 • A fehérjetöbblet és a szénhidráthiány különféle problémákat és betegségeket okozhat, a migréntől a rossz leheletig. Ha nemkívánatos változásokat észlel állapotában, hagyja abba a diétát és forduljon orvoshoz.

Tojásdiéta 4 hétre: részletes menü az első hétre és vélemények

Ezen a héten minden nap ugyanaz a reggeli – 2 főtt tojás + ½ narancs vagy 2 tojás + ½ grapefruit.

hétfő

 • Ebéd: egy gyümölcs bármilyen mennyiségben
 • Vacsora: sovány hús (főtt vagy grillezett)

kedd

 • Ebéd: Főtt vagy grillezett bőr nélküli csirke
 • Vacsora: uborka, paradicsom, saláta, kaliforniai paprika és sárgarépa saláta, 2 tojás, + 1 pirítós + 1 grapefruit vagy narancs

szerda

 • Ebéd: tetszőleges mennyiségű zsírszegény, enyhén sózott sajt + 1 db pirítós + paradicsom
 • Vacsora: sovány hús, főtt vagy grillezett

csütörtök

 • Ebéd: egy gyümölcs bármilyen mennyiségben
 • Vacsora: sovány grillezett vagy főtt hús + saláta

péntek

 • Ebéd: egy főtt zöldség tetszőleges mennyiségben (bab, zöldborsó, sárgarépa vagy cukkini) + 2 főtt tojás
 • Vacsora: főtt vagy grillezett hal + egy adag saláta + 1 narancs vagy grapefruit

szombat

 • Ebéd: egy gyümölcs korlátlan mennyiségben
 • Vacsora: főtt vagy grillezett hús zsiradék nélkül + saláta

vasárnap

 • Ebéd: főtt vagy grillezett bőr nélküli csirke + bármilyen párolt zöldség + paradicsom + 1 grapefruit vagy narancs
 • Vacsora: ugyanaz, mint az ebéd

Tojásdiéta: teljes menü a második héten

A reggeli ugyanaz, mint az első héten.

Tovább a hét napjai szerint:

hétfő

 • Ebéd: főtt vagy grillezett sovány hús + saláta
 • Vacsora: 2 tojás + saláta + grapefruit

kedd

Megegyezik a hétfői menüvel

szerda

 • Ebéd: főtt vagy grillezett sovány hús + uborkasaláta öntet és só nélkül
 • Vacsora: 2 tojás + grapefruit

csütörtök

 • Ebéd: 2 tojás + főtt zöldség + túró
 • Vacsora: 2 tojás

péntek

 • Ebéd: grillezett vagy főtt hús + 2-3 paradicsom
 • Vacsora: 2 tojás

szombat

 • Ebéd: pénteki ebéd menü + grapefruit
 • Vacsora: gyümölcssaláta (pl. alma, körte, mandarin) öntet nélkül

vasárnap

 • Ebéd: főtt csirke bőr nélkül + főtt zöldségek + 1 grapefruit
 • Vacsora: ugyanaz, mint az ebéd
tojás diétás menü

Tojásdiéta: teljes menü a harmadik hétre

A harmadik héten az adott napon engedélyezett összes étel mennyiségi és mennyiségi korlátozások nélkül bármikor fogyasztható.

Hétfő:gyümölcsök (kivéve banán, szőlő, mangó, füge)

Kedd:bármilyen főtt vagy párolt zöldség és friss zöldség saláta formájában (a burgonya kivételével)

Szerda:ételek kombinációja megengedett hétfőn és kedden

Csütörtök:hal, főtt vagy grillezett + káposzta

Péntek:főtt vagy grillezett sovány hús vagy csirke + főtt vagy párolt zöldség

Szombat és vasárnap:egyfajta gyümölcs minden hétvégén (például csak alma szombaton és csak körte vasárnap)

Múlt heti menü – kiút a tojásdiétából

Az egy napon engedélyezett termékeket saját belátása szerint kell a nap folyamán szétosztani és meghatározott időpontra utalás nélkül, de az előírt mennyiséget szigorúan betartani.

 • Hétfő:4 kis grillezett steak (egyenként 75 g) marhahús vagy ¼ főtt csirke bőr nélkül, egy doboz tonhalkonzerv saját levében, 4 uborka, 3 paradicsom, 1 pirítós, 1 grapefruit
 • Kedd:200 gramm főtt hús, 4 uborka, 3 paradicsom, 1 pirítós, 1 grapefruit, 1 alma vagy körte
 • Szerda:300 gramm főtt zöldség, 2 uborka, 2 paradicsom, 1 evőkanál túró, 1 pirítós, 1 grapefruit
 • Csütörtök:½ főtt csirke bőr nélkül, 1 uborka, 3 paradicsom, 1 pirítós, 1 grapefruit
 • Péntek:3 paradicsom, 10 salátalevél, 2 főtt tojás, 1 grapefruit
 • Szombat:2 főtt csirkemell, 1 pirítós, 2 uborka, 2 paradicsom, 120 g túró, grapefruit, 1 pohár kefir
 • Vasárnap:1 doboz tonhal saját levében, 200 gramm főtt zöldség, 2 uborka, 2 paradicsom, 1 evőkanál túró, 1 pirítós, 1 grapefruit

A 4 hetes tojásdiéta megköveteli az ajánlások szigorú betartását, és nem tolerálja a rendszer megsértését. Ennek a meglehetősen hosszú és összetett étrendnek az eredménye olyan számok lesznek a skálán, amelyek kellemesek a szemnek. A 4 hetes tojásdiéta lehetővé teszi, hogy elérje „álomsúlyát", és csak Ön tudja azt a kívánt szinten tartani az étrend és a fizikai aktivitás figyelésével.